lampe

Belysning som kan tilpasses både årstid og tid på døgnet

Det er ikke alltid like enkelt å handle belysninger og lamper til en norsk bolig, med tanke på at forholdene forandrer seg svært mye i løpet av både årstider og tid på døgnet. De særegne forholdene i landet vårt får betydning også på andre områder, som for eksempel hvordan lavt lys stiller krav til overflatebehandling av innertak, men er særlig relevante ved innkjøp av en ny lampe eller større belysningsløsning til boligen.

Legg opp til fleksibilitet og muligheter for tilpasning i etterkant

Til å begynne med er det greit å legge vekt på fleksibilitet, allerede fra innkjøp av den første lampen til boligen. Det er helt enkelt vanskelig å ta høyde for alle faktorer før lampen virkelig er på plass, sammen med andre møbler og lyskilder. Hos forhandlere som www.lampegiganten.no finnes det mye å velge mellom:

  • Frittstående gulv- og bordlamper er selvfølgelig enkle å flytte på i etterkant. Samtidig kan det være smart å prøve å forholde seg til noen serier eller stiluttrykk, som kan gjøre det enklere å lage kombinasjoner i etterkant.
  • Noen skinne- og vaiersystemer kan også tilpasses i etterkant, ved å legge til, fjerne eller bytte ut elementer. Det finnes til og med skinnesystemer som har egne adaptere for standard pendler – slik at mulighetene er uendelige.
  • Fastmonterte lyskilder kan være litt vanskeligere å endre i etterkant, og da er det særlig viktig å legge til rette for fleksibilitet der det faktisk er mulig – for eksempel gjennom å velge alternativer som kan dimmes eller justeres på andre måter.

Smarthjem som fungerer – dimming, fargetemperatur og mye mer

Det snakkes mye om smarte hjem, men det mangler fortsatt en god del standarder og komplette løsninger. Belysning og lamper er likevel et av få områder der utviklingen faktisk har kommet et godt stykke, og smarte lyskilder kan brukes i praktisk talt alle sammenhenger. Det kan være svært praktisk å kunne tilpasse belysningen gjennom enten standard brytere med ekstrafunksjoner, en app eller forskjellige automatiske løsninger.

Å kunne dimme belysningen er ofte et minimum, og mange ulike hele lamper eller frittstående lyskilder har innebygget dimmefunksjonalitet. Dimming direkte i lyspæren legger dessuten til rette for prisgunstige løsninger, helt uten behov for kostbare elektrikerjobber. I tillegg er det mulig å koble en mengde forskjellige lyskilder sammen, slik at du for eksempel kan dimme alle lamper i et rom i en og samme operasjon.

Det finnes også belysningssystemer der selve fargetemperaturen kan tilpasses. Det betyr altså ikke å endre det synlige lyset fra for eksempel gult til blått, men heller å gjøre lyset «varmere» eller «kaldere» innenfor et mer standard fargespekter. Det kan være svært praktisk når belysningen skal tilpasses etter for eksempel ulike nivåer av dagslys, forskjellige tider på døgnet eller midlertidige behov for annerledes belysning. For eksempel kan fargetemperaturen justeres etter ulike behov med eller uten TV på i rommet, eller tilpasses til juletrebelysning eller andre lamper som du kanskje bare bruker i noen perioder. De skiftende lysforholdene i Norge stiller ekstra krav til smart belysning, men heldigvis finnes det altså mange gode løsninger.

Scroll to top